Banbeskrivning


Följande beskrivning av banan skall ses som en hänvisning till vad som väntas. Siffrorna är inte exakta och det är inte det viktigaste. Vad vi vill uppnå med beskrivningen är en försmak av vad ni kan förvänta er. =) Njut och dröm

0 – 1 km

Hyssna gamla kyrkaStarten på hyssnaloppet är vid hyssna gamla kyrka. Kyrkans grund lades på 1100-talet men den har byggts ut och om flertalet gånger. Från kyrkan springer man sydöst in mot samhället. Den första km är lätt böljande men har inga stigningar att prata om. Denna första biten in och igenom samhället är på asfalt. Vid slutet av första km kommer du att passera ån Surtan för första men inte sista gången denna dagen. Här har du även en av Hyssnas gamla kvarnar, Lockö kvarn.

1 – 2 km
Vy mot hyssna från slutet på km 2

Vy mot hyssna från slutet på km 2

Nu kommer ni ut på grusväg. Vägen sträcker sig mellan åkrar, hagar och utspridda hus och gårdar. I slutet på km 2 kommer ni kunna ana den kommande stigningen in i bokskogen Stomsås.

2 – 3 km
Första stigningen av leden.

Första stigningen av leden.

Nästan direkt när ni sprungit 2 km viker leden av från grusvägen och in i en fin mixad gran/bokskog. Stigen ni möts av brukar kunna vara full av lera, löv och hala stenar. Men det är inte det värsta. Närmsta 800 m har ni drygt 75 m klättring att göra. Tänk på att loppet är långt och spar på benen.

3 – 5 km

Utsikt vid TorsbergNu öppnar bokskogen upp sig mer men stigen svänger fortfarande snävt och ofta. Här finns många stenar under löven, akta fötterna. Stigen fortsätter även denna km till största delen uppåt. Vill ni se utsikten över Hyssna dalgång kan du göra en avstickare på ledens vänstra sida till Torsberg(50-100 m från leden).

Mjuk och fin "barrstig"När vi närmar oss 4 km är vi inne i trollsk granskog med mycket rötter och sten. Snart kommer ni att svänga ut på en kuperad gammal grusväg.

5 – 8.5 km

Utsikt från NordbackaHär går leden på grusväg. Större delen är det fin utförs löpning där benen kan rulla på. Vid 8.5 km kommer du ut vid lilla hålsjön. Här kan fylla på med lite ny energi i loppets första vätskestation för snart så kommer det att gå uppför igen. Efter att du passerat hålsjövägen kommer det hårda gruset bytas mot gräs, skogsstigar och en tuff stigning.

 

To be continued……